Skip to Content

Optikerstudenter vid Linnéuniversitetet fick stipendium från Lions Zon3

Tre optikerstudenter vid Linnéuniversitetet har fått emotta Lions resestipendium på 24 000 kronor. Stipendiet ska användas till en resa till Guatemala med den ideella hjälporganisationen Vision for all, och studenterna ska hjälpa till med att utföra synundersökningar samt dela ut begagnade glasögon till människor med synproblem.

På bilden från vänster till höger: Rolf Halle, Hanna Norén, Peter Gierow, Sofie Persson, Willy Fredriksson, Josefine Edquist samt Lars-Gunnar Larsson.
optikerstip.jpg

Lions bildades i USA 1918 och är idag världens största ideella hjälporganisation med säte i över 200 länder. Klubben kom till Sverige 1948 och det finns idag över 500 klubbar fördelade över landet. För andra året i rad delar nu LC Kalmar, som totalt består av åtta klubbar, ut ett resestipendium på 24 000 kronor att användas till en resa med Vision for all (VFA).

- Vi vill hjälpa till så att någon eller några studenter kan få möjlighet att delta i VFA:s resor för att utföra synundersökningar och dela ut begagnade glasögon till människor som är i behov av, men inte har ekonomiska möjligheter, att skaffa glasögon, säger Rolf Halle, medlem i LC Kalmars bidragskommitté.

Stipendiaterna, som fick priset utdelat till sig av klubbens zon-ordförande Willy Fredriksson, har blivit utsedda i samråd med Peter Gierow, programansvarig för optikerprogrammet vid Linnéuniversitetet.

- Studenterna har gjort sig förtjänta av priset. På sin resa kommer de att växa som människor och skaffa sig en uppfattning om hur man kan klara svåra uppdrag, både fysiskt och mentalt, utan moderna hjälpmedel, säger Rolf Halle.

Studenterna som har fått stipendiet är 23-åriga Sofie Persson från Trelleborg, 22-åriga Hanna Norén från Bjärred och 22-åriga Josefine Edquist från Linköping. De valde att läsa till optiker för att få ett socialt yrke där de får möjlighet att hjälpa människor att göra sin vardag lite lättare, och de läser nu tredje året på Optikerprogrammet vid Linnéuniversitetet.

- Som optiker får vi dels arbeta med omvårdnad i undersökningsrummet, dels med mode och design i butik, säger Hanna Norén och menar att optikeryrket på så sätt erbjuder en bra mix av flera delar.

Studenterna har spenderat mycket av sin senaste tid i verkstaden där de med hjälp av vertometrar har mätt upp glasögon som de ska ha med sig till Guatemala.

- Just nu är det nervöst inför resan. Våra resväskor är fyllda med varsin bananlåda med glasögon och det får inte plats så mycket mer, så man är lite rädd att man har glömt något, skrattar Sofie Persson.

Det är totalt nio stycken som åker till Guatemala, och förutom Sofie, Hanna och Josefin finns ögonläkare och legitimerade optiker med i gruppen. Under resan kommer de att besöka fem till sex olika platser i landet där det finns organisationer som samarbetar med Vision for all. På varje anhalt kommer studenterna tillsammans med övriga i gruppen att utföra synundersökningar och skänka glasögon till de invånare som behöver det. Samtliga tre stipendiater menar att de är fyllda av förväntan av vad som komma skall.

- Vi förväntar oss många spännande möten med olika människor. Det ska bli intressant att se hur vi klarar av undersökningarna då vi inte talar samma språk, säger Josefine Edquist.

- Det ska bli roligt och spännande, men det kommer också att bli långa och tuffa arbetsdagar, tillägger Sofie Persson och de andra stipendiaterna nickar då instämmande. Det känns häftigt att få vara med att hjälpa några av världens fattigaste människor att kunna se bättre med hjälp av våra insatser.

Under tiden studenterna är i Guatemala kommer de att blogga om sina upplevelser